Хемороиди-таа досадна незгодна болка одзади, што треба да правите?!

Хемороидите се сметаат за најчестото заболување при аналната област, кои се особено застапени кај луѓето на возраст меѓу 45 и 65 години, но во последната деценија од нив заболуваат и млади луѓе под дваесет и петтата година..

Хемороидите се сметаат за најчестото заболување при аналната област, кои се особено застапени кај луѓето на возраст меѓу 45 и 65 години, но во последната деценија од нив заболуваат и млади луѓе под дваесет и петтата година.. Тие се определуваат како повреда на крвните садови на анусот.

хемороиди

Се верува дека настануваат од многу причини, од кои едната е од неприродно долготрајно седење на вц школка.

Тие може да се развијат внатре во анусот (внатрешни хемороиди), но исто така може да се појават и надвор од анусот (надворешни хемороиди).

Иако тие може да бидат пропратени со болка, всушност ретко предизвикуваат долгорочни здравствени проблеми и не се поврзани со појавата на рак. Понекогаш предизвикуваат појава на крв во изметот, а статистиката покажува дека луѓето со хемороиди ретко посетуваат лекар, бидејќи чувствуваат срам.

33

 • Напор за време на движењата на цревата
 • Долго време поминувате во тоалетот, додека притоа користите електронски уред, како вашиот телефон.
 • Опстипација или дијареја
 • Бременост
 • Возраста, која предизвикува ослабнување на ткивата
 • Тумор на абдоминалната празнина
 • Поминувате долго време во седење
 • Опстипација со тврд и сув измет

 

Симптомите на надворешните хемороиди вклучуваат:

 • Капки на крв на тоалетната хартија и во тоалетната школка
 • Крвните садови се подуени и надѕираат од анусот
 • Тврда и болна грутка во близина на анусот
 • Болки за време на движењата на цревата
 • Секрет произведен од лигавицата со пролапс
 • Чувство на чешање при анусот и дразнење
 • Опстипација поради болка

33

Основната цел на лекувањето е отстранување на симптомите, а не отстранување на хемороидите, освен доколку нема итна потреба од тоа. Во секој случај, за лекување на надоврешните хемороиди, опстипацијата и честата дијареја треба да се излечат, за да се олеснат движењата на цревата кај пациентот.

Потребно е личноста да воведе нови навики во исхраната за да ефикасно се регулираат движењата на цревата, а воедно потребно е да се зголеми внесот на течности, особено доколку причината за појава на хемороиди е постојаната опстипација.

Печените зеленчуци измешани со масло за готвење треба да станат основен дел од дневното мени на пациентот. Истовремено, топлите билни чаеви ќе го забрзаат процесот на заздравување и ќе ја ублажат болката.

За ублажување на болката и елиминирање на хемороидите може да употребите и гел од алое вера.

 

Доколку ја превземете оваа содржина, Вие ги прифаќате Услoвите за Користење на порталот ДНЕВНИ НОВОСТИ.

Поврзани Содржини

Следна Содржина

Рубрики

Можеби сте пропуштиле

Одбрано за вас

Најнови содржини