ДЕНОТ НИЗ ГОДИНИТЕ

категоријата ги опфаќа историските настани кои се случиле во историјата на денешен ден.

Na deneshen den

На денешен ден

1633.- Римокатоличката инквизиција во Рим го уапсила италијанскиот астроном Галилео Галилеј затоа што ја докажал предноста на Коперниковиот хелиоцентричен систем над Птоломејскиот...

Na deneshen den

На денешен ден

1649.- На англискиот крал Чарлс Први Стјуард, чие авторитарно владетелство предизвикало граѓанска војна, му била отсечена главата врз основа на...

Денот низ годините

Денот низ годините. 25 јануари

1579.- Во Утрехт побунетите провинции Холандија, Зеланд, Утрехт, Галдерленд, Фризија, Гронинген и Оверајсел, поради пропаднатите обиди за смирување со шпанската управа,  создале Утрехтска...

Page 1 of 4 1 2 4

Рубрики

Спонзорирано

ТОП 5 содржини


Вести од оваа седмица

Последни содржини